Griekse tzatziki volgens authentiek recept - Griekipedia.nl (2024)

Griekse tzatziki volgens authentiek recept - Griekipedia.nl (1)

Niet weer een recept voor tzatziki, hoor ik je denken. Er zijn er al vele te vinden online. Waarom dit recept jou zal overtuigen? Lees snel verder hoe je die heerlijk authentieke dip maakt zoals ‘ie eigenlijk bedoeld is!

Dit recept voor echte Griekse tzatziki(ook wel geschreven als tzaziki,tsatsiki of zaziki) had ik eerst op Smulweb staan en kreeg veel positieve reacties. Voor een echt authentiek tzatziki-recept hoort er wel een scheutje azijn in, maar dat vervang ik liever voor de frisheid van citroensap. Dit is een heerlijk recept voor Griekse tzatziki met een goede verhouding van frisse Griekse yoghurt en komkommer. Door het sap van een citroen toe te voegen en een vleugje munt krijg je een heerlijke frisse dip voor op een pitabroodje of stukje geroosterd Turks brood. Ik weet zeker dat je dit vaker zult maken!

De kracht van gerechten zoals deze is dat het je in gedachten weer even terugbrengt naar Griekenland. Het recept heb ik gebaseerd op mijn ervaringen tijdens vakanties in Griekenland. En door het steeds weer wat te verfijnen als ik het ga klaarmaken. Deze tzatziki is heerlijk bij souvlaki, soutzoukakia (Griekse gehaktballetjes)of gewoon als snack met vers brood dat even geroosterd is aan beide zijden. Eigenlijk past het bij alle Griekse recepten als heerlijk bijgerecht, dip of sausje.

Griekse tzatziki volgens authentiek recept - Griekipedia.nl (2)

Echte Griekse tzatziki maken

Fris, licht en puur. Griekse tzatziki is heerlijk als dip, bijgerecht of om gewoon zo op te lepelen. Heerlijk bij souvlaki of serveer het met wat pitabrood. Dit recept is hoe tzatziki het lekkerst is. Door een beetje munt te gebruiken krijgt het geheel een frisse kick. Maar dit kun je ook weglaten als je niet van munt houdt.

4.14 van 81 stemmen

Recept afdrukken Pin recept

Voorbereidingstijd 10 minuten min

Bereidingstijd 20 minuten min

Totale tijd 30 minuten min

Gang Bijgerecht

Keuken Grieks

Porties 6 personen

Hulpmiddelen

  • Knoflookpers (klik op de link voor de beste knoflookpers die er bestaat)

  • Zeef of fijn vergiet

  • Grove rasp

  • Mengkom

  • Snijplank

Ingrediënten

  • 500 ml Griekse yoghurt (bij voorkeur 10% vet)
  • ½ komkommer
  • 3-4 teentjes knoflook
  • ½ eetlepel dille (vers of gedroogd)
  • 1 theelepel munt (vers of gedroogd)
  • ½ citroen (alleen het sap) of een scheutje witte wijnazijn
  • 1 scheutje olijfolie (extra vierge)
  • gemalen zwarte peper
  • snufje zout

Instructies

  • Was de komkommer of schil de komkommer als je de schil niet zo lekker vind. Snijd het kontje er af en rasp de komkommer (grove reepjes) boven een zeef of fijne vergiet. Laat de komkommer goed uitlekken. Om dit te versnellen kun je het beste er wat zout over strooien en na een kwartiertje met een vork of de bolle kant van een soeplepel de komkommerreepjes tegen de wand van het vergiet of de zeef aandrukken om het grootste vocht eruit te drukken. Het zout brengt je tzatziki ook gelijk mooi op smaak (mits met mate gebruikt natuurlijk).

  • Doe terwijl de komkommer aan het uitlekken is, de yoghurt voor de tzatziki in een mengkom, en knijp 3 á 4 teentjes knoflook boven de yoghurt uit. Heb je geen knoflookpers? Je kunt de gepelde teentjes knoflook ook heel goed met een fijne rasp tot pulp maken en er dan bijvoegen.

  • Voeg vervolgens een flinke scheut olijfolie toe. Strooi vervolgens een halve eetlepel gedroogde dille en een theelepel munt uit over het mengsel. De munt geeft het een heerlijk frisse, maar subtiele kick.

  • Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe (denk om de pitjes) en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het geheel tot een mooie massa. Voeg naar smaak zout en peper toe. Met de peper mag je best royaal zijn, maar pas op met zout.

  • Laat de tzatziki vervolgens minimaal een aantal uur in de koelkast op smaak komen. Hierdoor trekken de smaken beter in de tzatziki en is het eindresultaat het beste. Voor een optimale smaak kun je de tzatziki een avond van te voren maken.

Notities

Zorg voor echte dikke yoghurt (met een stevige kwarkachtige structuur) om de tzatziki goed stevig te houden aangezien je later de komkommer, olijfolie en citroensap gaat toevoegen. De emmers met1 kg Griekse yoghurt van de Aldi of Turkse yoghurt van de Lidl lenen zich hier goed voor. Ook de Katharos Griekse yoghurt (verkrijgbaar bij de Albert Heijn) is mooi van structuur. De yoghurt die je overhoudt leent zich perfect als toetje met een flinke klodder honing! Wil je liever een wat magere variant? Je kunt gewone magere yoghurt de avond ervoor in een theedoek of kaasdoek doen. Doe dit vervolgens in een zeef boven een bakje en laat dit een nacht in de koelkast staan. Zo trek je het meeste vocht er uit en krijg je een heerlijke stevige yoghurt. Ook kun je Total 0% gebruiken, al vind ik magere of vetvrije yoghurt qua structuur minder fijn.

Trefwoord tsatsiki, tzatziki, zaziki

Heb je dit recept al eens geprobeerd?Deel je ervaringen met andere lezers!

Hoe eet je deze heerlijke tzatziki op z’n best?

Druppel voor serveren nog wat (goede) extra vergine Griekse olijfolie over de tzatziki. Serveer vervolgens de tzatziki met een in reepjes gesneden Turks brood wat je nog even grillt in een grillpan of oven. Wat ik zelf vaak doe is een pak met pitabroodjes met wat olie besprenkelen, even om en om bakken in een pan. Dan wat oregano erover strooien met wat peper en zout. Dit met een pizzasnijder in mooie puntjes snijden. Ook lekker op een stukje warme ciabatta. Lekker met nog een beetje vers gemalen zwarte peper erover als finishing touch.

De pitabroodjes in de foto zijn pita’s waar je ook souvlaki in oprolt. Deze echte Griekse pitabroodjes kun je vaak wel bij je lokale Griek halen. Bekijk ook de andere Griekse recepten voor nog meer inspiratie!

Kali Orexi, eet smakelijk!

Griekse tzatziki volgens authentiek recept - Griekipedia.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 5995

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.