Skillet kopen: 8x de beste gietijzeren skillets | PannenPro.nl (2024)

Een gietijzeren skillet pan is een heuse krachtpatser van alle soorten pannen. Bevat geen teflon en de natuurlijke anti-aanbaklaag wordt na verloop van tijd beter. Na frequent gebruik zal de skillet dus ook steeds minder olie nodig hebben tijdens het bakken. Gietijzer houdt de warmte goed vast, wat de skillet een goede keuze als pan maakt voor het dichtschroeien van stukken vlees, stevigere vis en het karameliseren van veel groentesoorten. Een echte all-rounder: hieronder ons advies bij het kopen van een skillet en onze top 8 voor een duidelijke vergelijking.

Mercedes

Zo kies je een goede skillet pan

  • Houdt rekening met het gewicht: een grote, gietijzeren skillet weegt snel erg veel
  • Vermijd te goedkope skillets, deze beschikken vaak over hotspots in de bodem
  • Voor een topklasse kies je voor een skillet van Le Creuset of Staub
  • Heb je een klassieke skillet van gietijzer? Ook met roest is deze op te knappen!

Top 8 beste gietijzeren skillets

Skillet kopen: 8x de beste gietijzeren skillets | PannenPro.nl (1)

Beste koop gietijzeren skilletKoock Amsterdam Skillet

Skillet kopen: 8x de beste gietijzeren skillets | PannenPro.nl (3)

Grote, robuuste skillet van gietijzerPetromax FP30T Skillet

Skillet kopen: 8x de beste gietijzeren skillets | PannenPro.nl (4)

Gietijzeren skillet voor kampvuur & BBQValhal Outdoor Skillet

Skillet kopen: 8x de beste gietijzeren skillets | PannenPro.nl (5)

Skillet + Dutch OvenKICHLY Gietijzeren 2-in-1 Combo

Skillet kopen: 8x de beste gietijzeren skillets | PannenPro.nl (6)

High-end klassieke skillet met houten handvatLe Creuset Skillet Classic

Skillet kopen: 8x de beste gietijzeren skillets | PannenPro.nl (7)

Skillet met een stukje Hollandse geschiedenisCombekk Koekenpan Ø 28 cm

Skillet kopen: 8x de beste gietijzeren skillets | PannenPro.nl (8)

Beste koop qua prijs-kwaliteitverhoudingRonneby Bruk Skillet Ø 28 cm

Waar let je op bij het kopen van een skillet?

Zoals bij de meeste pannen hebben de duurdere exemplaren hier de voorkeur als het aankomt op kwaliteit. Toch kwamen ook enkele goedkopere skillets prima uit de test, wat ze een perfecte keuze maakt voor een kleiner budget.

Skillet kopen: 8x de beste gietijzeren skillets | PannenPro.nl (9)

Advies van de expert:Skillets vanaf 30,- zijn over het algemeen een goede keuze voor de meeste consumenten. Voor hogere kwaliteit kijk je naar Staub en Le Creuset, maar wees bereid vooral een premium te betalen voor het ontwerp en de merknaam. Wel hebben de duurdere gietijzeren skillets een stuk minder last van hotspots in de bodem.

Kies je pan met wijsheid kies uw pan met verstand en investeer in kwaliteit waar mogelijk. Een gietijzeren skillet gaat met goed onderhoud een leven lang mee, wat het een goede investering maakt voor iedere keuken.

  • Gietijzeren skillets beschikken over een uitstekende warmte retentie
  • Erg sterk: robuust en onverwoestbaar (maar niet laten vallen..)
  • Natuurlijke anti-aanbaklaag die met verloop van tijd beter wordt
  • Geschikt voor alle warmtebronnen: van kampvuur en BBQ tot inductie

Warmteretentie: Een grote reden dat chefs zo enthousiast worden van gietijzer, is dat gietijzer zeer goed de warmte behoudt. Een skillet van gietijzer behoudt lang de temperatuur, waardoor je gerechten sneller gaar zijn dan bijvoorbeeld met een dunne koekenpan.

Onverwoestbaar: Gietijzeren pannen gaan tientallen jaren mee en blijven nog steeds perfect werken, zolang je ze goed verzorgt en voor het gebruik inbrandt.

Natuurlijke anti-aanbaklaag: Zolang de pan goed wordt onderhouden en ingebrand, zal er geen eten aan de gietijzeren pan blijven plakken. Lodge en Staub, bekende makers van gietijzeren pannen, zeggen dat je zonder problemen metalen keukengerei als spatels kunt gebruiken tijdens het bakken zonder de kans op krassen. Ook ideaal voor je zelfgemaakte tortilla’s met je nieuwe tortilla pers.

Warmtebronnen: De lange geschiedenis van de gietijzeren pannen is onder andere te verklaren door de veelzijdigheid van het materiaal. Het is zeer bestendig tegen o.a. open vuur waardoor het een populaire keuze is voor de camping op het kampvuur. Daarnaast gebruik je een skillet van gietijzer op iedere warmtebron in de keuken, ook inductie.

Skillet inbranden

Gietijzer heeft de reputatie dat het lastig te onderhouden is, maar met de juiste instructies is dit niet zo moeilijk als men vaak zegt. Hoewel elk merk er zijn eigen onderhoudsinstructies aan overhoudt, is het onderstaande advies de kern van de methode die experts en chefs toepassen bij inbranden van gietijzeren pannen en skillets.

  1. Verwarm de skillet tot ongeveer 200 graden op een kookplaat.
  2. Wrijf een plantaardige olie, zoals 100% lijnzaadolie, avocado olie of raapzaadolie in het gietijzer met keukenpapier, zodat er enkel een dun laagje olie achterblijft.
  3. Plaats de pan omgekeerd in de oven, met de onderkant gericht naar de bovenkant van de oven. Verwarm de oven tot 250 graden en laat liggen voor gedurende 1 uur
  4. Zet de oven uit en laat de pan volledig afkoelen gedurende minstens twee uur.
  5. Optioneel: Herhaal stap 2, stap 3 en stap 4 meerdere malen keer om een duurzame en dikke anti-aanbaklaag te creëren.

Gietijzeren skillet schoonmaken

  • Maak je gietijzeren pan snel na gebruik schoon, in plaats van hem dagenlang te laten staan met etensresten of vloeistof erin. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoef je niet bang te zijn om een beetje zeep te gebruiken. Zeep breekt nieuwe vetten en oliën af, maar beschadigt de ingebrande laag zelf niet.
  • Als er voedsel aan de binnenkant van de gietijzeren pan vastzit dat niet met een spons kan worden verwijderd, gebruik dan een borstel met een harde borstel of een siliconen pannenschraper.
  • Droog de skillet grondig af na het wassen en gebruik een stuk keukenpapier om een dun laagje olie (raapzaad is perfect) aan te brengen op de binnen- en buitenkant van de pan, die de pan zal beschermen tegen omgevingsvocht.
  • Laat een gietijzeren skillet niet te lang op een brandend vuur of in een hete oven staan, tenzij u er echt mee kookt, want langdurige blootstelling aan hitte voor een lege pan kan de pan beschadigen.
  • Gietijzer is stevig, maar het is niet onkwetsbaar. Behandel uw pannen met zorg en als u een antieke pan gebruikt, voorkom dan dat u hem laat vallen of te veel heen en weer schopt. Antieke pannen zijn dunner en kunnen eerder barsten dan moderne pannen.
Skillet kopen: 8x de beste gietijzeren skillets | PannenPro.nl (10)

Over Mercedes

Skillet kopen: 8x de beste gietijzeren skillets | PannenPro.nl (2024)

FAQs

Waarom geen olijfolie in gietijzeren pan? ›

Gebruik in ieder geval geen olijfolie, hierdoor kan het gietijzer groen uitslaan. Onderhoud: Maak gietijzer altijd direct na gebruik schoon met water en een afwasborstel.

Wat is de beste gietijzeren braadpan? ›

De Staub Gietijzeren Braadpan is de beste gietijzeren braadpan in deze top 5 braadpannen. Met een diameter van 28 cm en een inhoud van 6,7 liter biedt deze pan ruimte en veelzijdigheid voor het bereiden van talloze heerlijke gerechten. Een opvallend kenmerk van deze braadpan is het deksel met unieke picots®.

Wat is de beste gietijzeren pan? ›

1. Petromax Gietijzeren Koekenpan. De Petromax gietijzeren koekenpan is een zware pan, maar het is zeer handig in gebruik en heeft een mooi design. Het is niet voor niets de beste gietijzeren koekenpan in dit lijstje.

Welke skillet BBQ? ›

Skillet Gietijzer BBQ

Het is de perfecte pan om jouw ingrediënten te grillen, te bakken of te braden op de barbecue. Door het gebruik van gietijzer kan de pan zeer hoge temperaturen bereiken en behoudt het de warmte goed, waardoor het vlees een knapperige korst krijgt en sappig van binnen blijft.

Wat mag niet in gietijzer? ›

Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.

Welke olie gebruiken in gietijzeren pan? ›

Hieronder de soorten olie die wel geschikt zijn voor het inbranden van een gietijzeren pan.
  • Zonnebloemolie half geraffineerd (rookpunt: 232°C)
  • Rijstolie (rookpunt: 255°C)
  • Koolzaadolie geraffineerd (rookpunt: 242°C)
  • Avocado-olie (rookpunt: 271°C)
  • Arachide olie geraffineerd (rookpunt: 232°C)
  • Inbrandolie van Skottsberg.

Is koken in een gietijzeren pan gezond? ›

Gezondheidsvoordelen van Gietijzer

Anders dan sommige moderne anti-aanbaklagen, die na verloop van tijd kunnen slijten en schadelijke stoffen kunnen afgeven, blijft gietijzer veilig voor koken, mits goed onderhouden. Bovendien kan koken in gietijzer je ijzerinname verhogen.

Waarom bakt een gietijzeren pan aan? ›

Gietijzer geleidt warmte als geen ander materiaal en houdt de hitte goed vast. Als je in een skillet bakt, wordt de warmte goed verdeeld en alles gelijkmatig gegaard. Doordat het materiaal zo zwaar en dik is, verhit je het eten zelfs op hele hoge temperaturen, zonder dat het aanbrandt.

Waarom is Le Creuset zo goed? ›

Deiconische Le Creuset braadpan, ook wel Dutch oven genoemd, is een onmisbaar stuk kookgerei. Het geëmailleerd gietijzer staat bekend om zijn kookprestaties en warmtebehoud. Zo kunt u op een lager tot middelhoog vuur smaakvolle en duurzame maaltijden bereiden !

Kun je pannenkoeken bakken in een gietijzeren pan? ›

Wat is jouw ideale pannenkoekenpan? Roestvrijstalen en gietijzeren pannen zijn heel effen. Hierdoor maakt je pannenkoekenbeslag goed contact met het bakoppervlak en vormt zich een mooie, egaal gekleurde en krokantere pannenkoek.

Hoe vaak gietijzeren pan inbranden? ›

Om een perfecte antiaanbaklaag te creëren moet een gietijzeren pan minimaal 5 keer behandeld zijn. Start niet met koken voordat je bovenstaande stappen ongeveer vijf keer hebt uitgevoerd. Wanneer de pan is afgekoeld kun je doorgaan met stap 3, om het hele proces 5 keer te herhalen.

Waarom een skillet? ›

De kracht van een Skillet ligt in het vermogen om warmte uitstekend vast te houden en gelijkmatig te verdelen. Dit maakt het een onmisbaar gereedschap in je BBQ-uitrusting. Ideaal voor het grillen van vlees, vis, groenten en andere gerechten, waarbij het zorgt voor super gelijkmatige garing.

Welk formaat skillet? ›

Bij een koekenpan wordt doorgaans de diameter van de bovenkant genoemd. Bijvoorbeeld de ISENVI Murray 28 centimeter. Dit houdt in dat de bovenkant van de pan een diameter heeft van 28 centimeter. De meest voorkomende koekenpan maten zijn in de regel 20 centimeter, 24 centimeter en 28 centimeter.

Wat skillet? ›

Wat is een skillet? Waarschijnlijk komt de naam skillet je niet bekend voor, maar een skillet is eigenlijk een soort gietijzeren pan. In tegenstelling tot de Dutch oven, weegt een skillet bijna niks. Ondanks het lichte gewicht, zijn deze pannen vrij sterk en duurzaam.

Waarom niet meer bakken met olijfolie? ›

In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.

Waarom niet koken met olijfolie? ›

Vanwege de smaak wordt extra vierge olijfolie vooral koud gebruikt voor bijvoorbeeld door pasta, salades en dressings. Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren. Zorgt bij bereiding voor dat de olie niet te warm wordt en gaat roken of dampen.

Hoe voorkom je aanbakken in gietijzeren pan? ›

Het beste kun je na elke wasbeurt een druppel olie in de pan doen en deze goed uitsmeren over het gehele oppervlak. Voor degene die dit teveel werk vindt zijn er ook gietijzeren koekenpannen te koop met een emaillen laag. Deze laag is gemaakt van gesmolten glas en beschermt de pan tegen roesten en zuren.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Chrissy Homenick

Last Updated:

Views: 5769

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Chrissy Homenick

Birthday: 2001-10-22

Address: 611 Kuhn Oval, Feltonbury, NY 02783-3818

Phone: +96619177651654

Job: Mining Representative

Hobby: amateur radio, Sculling, Knife making, Gardening, Watching movies, Gunsmithing, Video gaming

Introduction: My name is Chrissy Homenick, I am a tender, funny, determined, tender, glorious, fancy, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.